Cenné zkušenosti a posun ve hře. Dívčí mládež má za sebou úspěšný ročník

2. 4. 2020

Klub

6 minut čtení

Předčasně ukončená sezona nezasáhla pouze naše A týmy, nýbrž také celou mládež a ostatní dospělé týmy. Proto se v následující sérií článků ohlédneme za uplynulým florbalovým ročníkem. Začneme dívčí mládeží.

Juniorky a dorostenky zaznamenaly výrazný herní vzestup

„Před sezonou 2019/2020 jsme si dali jasné cíle do letní přípravy, které jsme chtěli splnit. Bohužel ale holkám nadšení a disciplína moc dlouho nevydržely. Na sezonu jsme se připravili v rámci UNYP Cupu, kde jsme sehráli utkání proti elitním týmům z nejvyšších soutěží. Holkám se turnaj povedl hlavně herně a o tom nám šlo. Bohužel jsme ale UNYP Cup odehráli v pozměněné sestavě, než ve které jsme pak vstoupili do sezony,“ ohlédl se za letním obdobím trenér juniorek a dorostenek Petr Blažej, kterému pomáhala také hráčka ženského A týmu Radka Kylarová.

Do ostrých zápasů následně juniorky vstoupily remízou a porážkou na domácí půdě. „Byly to zbytečné ztráty. Naštěstí pak holky zlepšily docházku a tréninky v sezoně měly o dost větší kvalitu než v létě. Postupem času se holky zvedly a začaly být konečně produktivní,“ pochválil Blažej své svěřenkyně. V době přerušení všech soutěží se jak dorostenky, tak juniorky nacházely na třetí příčce 2. ligy.

„Jsem spokojený s tím, že se holky každý zápas posouvaly jak individuálně, tak z hlediska taktiky. Začínaly postupně chápat systém, dokonce i komunikace na hřišti zafungovala. A co víc, holky si dokázaly uvědomit své chyb a rozumně hodnotily zápasy. I přes nedokončení a zbytečné ztráty bodů se uplynulá sezona vydařila, hlavně co se týče individuálního zlepšení u každé hráčky,“ uzavřel Blažej své hodnocení.

Starší žákyně vytvořily skvělou partu a sbíraly zkušenosti

„Uplynulý ročník byl velmi pestrý. Ze začátku jsme měli trochu obavy, zda budeme mít dostatek hráček. Během prvního měsíce ale přišlo hodně nových tváři a posily přicházely dál a dál. Dorazily jak hráčky z jiných týmů, tak ty, které u nás s florbalem začínaly. Celkově si myslím, že se vytvořila dobrá parta, která dokázala táhnout za jeden provaz,“ projevil spokojenost se skládáním kádru kouč starších žákyň Jan Otta.

Stržky se celý rok pohybovaly mezi druhým a třetím výkonnostním košem. „Co se týče naší hry, udělali jsme od začátku ročníku velký posun. Bohužel ne vždy se to výrazně odrazilo na výsledcích. Odehráli jsme hodně zápasů, které nám buď ukázaly, kde leží cesta k úspěchu, nebo které nám naopak naznačily to, čemu se máme vyvarovat. Za to jsem rád, protože se jedná o cenné zkušenosti, které holky získaly,“ je si vědom Otta.

„Na závěr chci poděkovat všem hráčkám, rodičům a Šimonu Královi a Jakubu Jestříbkovi za jejich nasazení,“ neopomenul Honza Otta své dva asistenty, kteří mu v průběhu sezony pomáhali s trénováním.

Na obrat mladších žákyň se Spartou se nedá zapomenout

Mladší žákyně se zapojily do soutěže hrané systémem 3+1 a zahrály si ve druhém a ve třetím výkonnostním koši. „Sezona byla velmi náročná jak pro nás jako trenéry, tak i pro hráčky. Pro mě i pro Šimona Krále to byla vůbec první sezona v této pozici, naštěstí jsme u sebe měli zkušeného Honzu Ottu, který nám vždy pomohl a poradil. I když holky ne každý turnaj odehrály v plné síly, předvedly výkony, za které se nemusejí stydět,“ vysekl hráčkám pochvalu trenér Jakub Jestříbek, který mladší žákyně vedl společně se Šimonem Králem.

Zápasy mladších žákyň byly mnohdy velmi dramatické. „Za zmínku stojí zápas s pražskou Spartou, ve kterém náš tým v půlce zápasu prohrával o pět branek a vypadalo to, že druhá půlka bude pokračovat ve stejné režii. Ale holky se zdravě naštvaly a zápas sedmi góly otočily. Ten den vyhrály i celý turnaj a postoupily do vyššího koše,“ připomněl Jestříbek povedený počin svých svěřenkyň.

„Samozřejmě nás mrzí, že sezona byla předčasně ukončena, ale chápeme a víme, že zdraví našich hráček je přednější. Doufáme, že nadšení a zapálení do hry holkám vydrží i do té příští sezony! Děkujeme jak hráčkám, že to s námi zvládly, tak i našim elévkám, které doplňovaly naši sestavu na zápasech. Všem patří velká pochvala! Děkujeme také rodičům za podporu a za pomoc s cestováním. Bez jejich podpory by to opravdu nešlo,“ dodal Jestříbek na závěr.

Tým elévek se značně rozrostl a na závěr vybojoval cenný úspěch

Elévky SKV vstoupily v září 2019 do svého druhého ročníku. „Tým se nám oproti loňské premiérové sezoně rozrostl, a tak pozitivně hodnotím zejména lepšící se docházku na tréninky i na zápasy. Poslední turnaj před ukončením soutěží jsme pak poprvé odehráli v druhém výkonnostním koši, který jsme senzačně udrželi. Naše poslední výkony jsou příslibem do další sezony, jelikož ze současného týmu odchází do vyšší kategorie jen dvě hráčky a naopak během školního roku nám přišlo několik nových nadějí. Už teď se těším na holky na dalších trénincích!“ zhodnotil ročník z pohledu elévek trenér Dalibor Nigrin.

Foto: David Štěrba

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.